Mindfulness

EMOCIONALNI WELLNESS: NOVO, SRETNIJE “JA“

Podržana dokazima kroz 40 godina znanstvenog istraživanja, mindfulness nalazi sve više jeke i mjesta u promicanju našeg fizičkog, mentalnog i emocionalnog zdravlja bilo da je riječ o dijagnozama kao što su depresija, anksioznost i PTSP ili pak svakodnevnoj higijeni i holističkom wellness-u.

ŠTO JE TO MINDFULNESS?

Mindfulness je ujedno i psihološko stanje i mentalna vještina tijekom kojih se postiže namjerna i pozorna prisutnost u sadašnjem trenutku sa pristupom koji ne kritizira i otvoren je prihvatiti naše iskustvo upravo takvim kakvim je ali bez rezignacije ili nedostatka volje učiniti promjene tamo gdje su one potrebne. Ovo kognitivno stanje je karakterizirano osjećajima dovoljnosti i smirenosti te zahtjeva praksu kontinuiranog otpuštanja asocijacija sa mislima koje nas odvode iz “sada i ovdje” kao što su brige o budućnosti, analize prošlosti, ili komentari samog trenutka.

Vođena ogromnim volumenom literature na ovu temu, te skoro dva desetljeća osobnog iskustva i posvećenosti ovoj praksi, mogu sa tvrdnjom reći kako je mindfulness bez formalne i kontinuirane prakse meditacije jednako velika iluzija kao i motivacija bez akcije.  Ne postoji količina razumijevanja koncepata ove prakse ili poznavanje načina na koji naš um operira koji bi mogli internalizirati ove procese i stanje jer se ona jednostavno ne mogu razviti niti održati kroz vrijeme bez upražnjavanja ovog mentalnog treninga. Ukratko, mindfulness se ne može niti shvatiti u potpunosti a niti steći bez aktivne prakse meditacije.

 

ŠTO JE TO MEDITACIJA?

Mindfulness meditacija je mentalni trening kojim osnažujemo svoje kognitivne “mišiće” i postajemo emocionalno i mentalno fit. Praksa meditacije je definirana kao grupa ponašanja i mentalnih procesa koji su namijenjeni za samo-reguliranje i samo-osvješćivanje. Tijekom meditacije vježbamo i osnažujemo moć povezivanja opuštenog stanja u tijelu sa koncentriranim umom ili namjerno usmjerenom pažnjom. Dakle, ovom praksom jačamo svoj kapacitet za jasno, fokusirano, i smireno razmišljanje, te proširujemo uvid i vještinu navigacije našim osjećajima, raspoloženjem i pogledom na život. Kao rezultat, postižemo bolju samokontrolu te smo u mogućnosti uočiti i isključiti automatski pilot kad se nađemo na njemu a koji nas često vodi u reaktivno razmišljanje i impulzivno ponašanje, te proširujemo prostor unutar nas iz kojeg možemo svjesno birati kako želimo odgovarati na život i biti u njemu za sebe i svijet oko nas.

 

Postoji mnoštvo različitih škola i formi meditacija kao što su u mindfulness-u koncentraciona (Samatha) i meditacija otvorene svjesnosti (Vipassana), te, također iz bliske budističke familije, metta meditacija koja u sebi utjelovljuje principe ljubavi i ljubaznosti prema sebi i drugima. Ove vrste meditacije su takozvane formalne prakse i one sadrže jasne upute kako prakticirati ove mentalne vježbe. Međutim, postoji i bezgranični broj kreativnih i razigranih neformalnih praksi meditacija; u stvari, bilo koja aktivnost, bila to šetnja, kuhanje, ili igra s djetetom, ako se u nju uključimo sa namjerom, pozornošću, i otvorenim pristupom da budemo potpuno prisutni u “sada i ovdje” daje mogućnost da to bude naše vrijeme za meditaciju.

Bilo da je riječ o jednostavnoj potrebi za boljom koncentracijom i motivacijom, poboljšanjem vaših javnih ili sportskih nastupa, ili pak tražite olakšanje od svakodnevnih stresova, briga i strahova iz budućnosti, ili ljutnji zbog grešaka iz prošlosti, kreirat ću za vas individualizirani plan treninga prema vašim potrebama i ciljevima. Kroz naš rad zajedno, steći ćete znanje i vještine kako usmjeriti vaše misli u pozitivnom i konstruktivnom smjeru, udahnuti unutarnji mir i zadovoljstvo sobom i svojim životom, te postići emocionalnu harmoniju.

Pošaljite upit

Design & Hosting: PLAVI PIXEL Copyright © 2024